Nordiska vänner på kommandobryggan

Svenska Filip Nilsson och finlandssvenska Willy Holmberg har världen som arbetsfält på lyxkryssaren  Azamara Quest. Ännu har få svenskar upptäckt Royal Caribbeans lillasyster Azamara Club Cruises. Något de nordiska besättningsmännen hoppas att ändra på.

Kryssningsbloggen träffade de två nordiska besättningsmännen ombord Azamara Quest.

Världen som arbetsplats
När man jobbar i ett globalt företag och reser runt hela jorden, kan det vara fint att ha en kollega som talar samma språk.
– Det är skönt med någon som förstår samma humor, säger Filip med skånsk dialekt. Finlandssvenska Willy instämmer. De har världen som arbetsplats när de jobbar sida vid sida på kommandobryggan till  Azaramara Quest som ingår i rederikoncernen Royal Caribbean Cruises LTD.

Kryssningsbloggen fick en pratstund med Filip, 24 år från Vellinge i Skåne som är 3:e styrman och Willy, 29 år från Åbo i Finland som är 2:dra styrman ombord.  De berättar om det minsta varumärket inom RCCL-koncernen: Azamara Club Cruises och dess unika kryssningar.

Svenska Filip och finlandssvenska Willy jobbar ombord på Azamara Quest.

Royal Caribbeans lillasyster ger guldkant på semestern
Varumärket Azamara Club Cruises erbjuder två, snart tre fartyg som har fokus på destinationer och lyxiga upplevelser – utan att för den skull vara pråligt och stelt. Nej här är det personlig service som räknas. Fartygen, med plats för 697 gäster har nästan 1 personal per 2 gäster. Den mindre fartygsstorleken innebär att de kan ankomma mindre hamnar på attraktiva destinationer och dessutom ge mer tid i land. Frågar du Filip och Willy tvivlar de inte på vilket rederi i koncernen som är favoriten.
– Våra gäster rosar servicen ombord, säger Filip stolt. Det är mycket lugnare ombord än hos något annat rederi, med mer tid på destinationerna. En resa i ”vuxensmak” sammanfattar han.
Willy konstaterar med ett leende: ”Azamara är så långt ifrån en Finlandskryssning du kan komma”.

Azamara Quest bjuder på en lyxigt behaglig kryssningsupplevelse i mindre format.
Lyx á la Azamara märks bland annat på solstolarna ….
Våra gäster rosar servicen ombord, säger Filip stolt.

En värld i miniatyr till havs
De två kollegorna räknar upp att det finns minst tio olika nationaliteter på kommandobryggan, och många fler om man räknar över hela fartyget.
– Du blir väldigt bra på att hantera och samarbeta med olika typer av människor och nationaliteter, säger Willy. Vi i Norden är nog ganska anpassningsbara.
– Ja och det är en väldigt bra erfarenhet att få, fyller Filip i.

I Kryssningsbloggen finns en tidigare intervju med svenska kapten Mattias Persson som beskriver: ”Världen skulle se bättre ut om människor uppförde sig mer mot varandra som man gör hos Royal Caribbean”.

Inredning med läcker gammaldags fartygskänslan på lilla Azamara Quest.
Azamara Quest.

Azamara – kryssningar för dig som älskar att resa
Azamara Club Cruises signum är: We loves to travel. Något som Willy och Filip medhåller – och är en anledning varför de älskar sitt jobb. Azamara Club Cruises har ett mer varierande kryssningsschema än storayskonen i RCCL-koncernen. Här är sällan en rutt den andra lik och det erbjuds framförallt längre kryssningar, från 9 nätter, med många destinationsstopp. Samma fartyg rör sig till olika delar av världen. Willy berättar om en fem månader jobbperiod som började i New York och där han avslutade hemma i Finland (Helsingfors). Personalen på kommandobryggan får gå av på var tredje destination. Men hur är det nu:

Upplev världen på en kryssning med Azamara Club Cruises.

Har man varit på en destination om man inte har gått iland?
– Ja! Utropar de båda. Och beskriver spännande kryssningsrutter som har tagit dem genom Karibien, Asien, Panamakalen och mer.

I april byter Willy till Azamara Journey och den nordiska duon på Azamara Quest splittras. Men på Journey finns istället den norska kapten Tösse.
– Det är alltid kul när det finns nordiska kollegor ombord, säger Willy som ser fram emot att uppleva ett nytt, men ändå ganska likt, fartyg.  Och nya destinationer!

Att de två älskar Azamara-produkten är tydligt. De älskar ju att uppleva världen.
– 2018 börjar vi med kryssningar till Kuba med övernattning i Havanna, säger Filip. Det är jag riktigt sugen på!

Strandliv på exotiska St Lucia.
Kryssningsbloggens reporter blickar ut över Azamara Quest från Coco Cay, Bahamas.

Välkommen ombord
Välkommen ombord på Azamara Club Cruises personliga och lyxiga fartyg hälsar styrmännen Filip och Willy. Är du nyfiken på en kryssning med Azamara Club Cruises? Kontakta någon av de resebyråer som är extra duktiga på denna fantastiska kryssningsprodukt, till exempel Club Eriks, Globetrotter, Go Crusing, Wonder Cruises.

Kryssningsbloggens reporter, Rosita

Kryssningsbloggens reporter Rosita mellan Azamara Quest och Royal Caribbeans Grandeur of the Seas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.