RCCL Wonderland

Nick är restaurangansvarig till havs

Ansvarig chef för specialrestaurangerna på världens största kryssningsfartyg Harmony of the Seas pratar svenska. Nick Jobe är engelsman med influenser från Sverige. För Kryssningsbloggen berättar han om miljöarbetet i köket, om det prisvärda restaurangpaketet och mer.

Wonderland, Harmony of the Seas
Wonderland, en av specialrestaurangerna på Harmony of the Seas som Nick Jobe är ansvarig för.

Mat – en viktig del av semesterupplevelsen
Om du träffar Nick Jobe ombord, prata gärna svenska med honom. Han behärskar språket så bra att hela intervjun görs på svenska. Nick Jobe är chef för specialrestaurangerna ombord, alltså de restauranger som är mot en extra kostnad. För Kryssningsbloggens läsare tipsar han hur du kryddar matupplevelserna ombord och om det engagerade miljöarbetet i köket.

Hej Nick. Vilken överraskning – du pratar svenska? Varför?
– Hej! Jag träffade min svenska fru 1999 när vi båda jobbade till havs hos ett annat rederi. Jag var servitör och hon cabin stewardess. 2014 rekryterades jag till Royal Caribbean. Min fru och våra två söner bor i Sverige.

Nick Jobe, RCCL
Om du träffar Nick ombord – prata gärna svenska med honom!

Du är “Manager Speciality Dining” på Harmony of the Seas. Vad innebär ditt jobb?
– Jag är ansvarig för alla specialrestauranger ombord. I mitt ansvar ingår också de mindre restauranger som är inkluderade i gästens kryssningspris: Central Park Cafe, Cafe Promenade, Dog house och Sorrento’s. Mitt huvudsakliga uppdrag är att våra gäster ska få riktigt bra upplevelser här. I det ingår därmed också att personalen i restaurangerna har kunskap, utbildning och trivsel för att bidra till detta. Jag är mycket stolt över vår personal ombord.

Berätta om din bakgrund inom Royal Caribbean
– Royal Caribbean utbildar och rekryterar ofta internt. Jag är den första restaurangchef som har rekryterats externt för denna specifika tjänst. När vårt företag växer sker en utveckling i att även ta in expertis och erfarenhet från externt. Utöver Harmony of the Seas har jag jobbat på Navigator of the Seas, Anthem-, Oasis- och Empress of the Seas.

Jamies Italien, cruise
Nick Jobe framför en av restaurangerna som tillhör hans ansvarsområde.

Restaurangbranschen till havs
Nick beskriver att variationen är det roligaste i hans jobb. En dag är han i Jamie Oliver’s italienska restaurang, nästa i grillrestaurang Chops Grille eller asiatiska Izumi. Dessutom får han resa runt i hela världen. Han beskriver sina kollegor som vänner:
– En period jobbar jag i Karibien med med ett gäng vänner. Därefter i Medelhavet med en helt nytt gäng vänner. Mitt liv är aldrig långtråkig.

Nick berättar också att han jobbar nästan dagligen i flera månader och beskriver att livet till havs är mer en livsstil än ett jobb.

Miljöarbete i köket
På världens största kryssningsfartyg är plats för nästan 9 000 människor inklusive personal. Det innebär mycket mat. Royal Caribbean har ett eget miljöprogram “Save the Waves” där som ingår ett fokuserat miljötänk också i köket. Detta innebär till exempel att i största möjliga mån göra lokala inköp av ingredienser samt fokus på att minska överbliven mat (matspill) i alla restauranger. Det matspill som ändå blir återvinns med högteknologiska instrument.

Välkommen ombord hos Royal Caribbean – för en både rese- och matupplevelse.

Restarangschefens bästa tips – restaurangpaketet!
I genomsnitt besöker varje kväll 1 200, av 6 400, gäster en specialrestaurang. Nick tipsar om ett Restaurangpaket för $115/vuxen, motsvarande ca 1 000 SEK, du får äta på fem specialrestauranger. Barn under 5 år äter alltid gratis och barn 5-12 år betalar bara $10/restaurang. (dryck ingår inte. Har du ett dryckespaket så kan det användas i specialrestaurangerna).
– I våra specialrestauranger får du större upplevelser – från kvaliteten på mat, omgivningen och den ytterligare personliga servicen. Med restaurangpaketet får du mycket för pengarna och en fantastisk känsla av exklusivitet. Många av våra gäster bokar en (1) specialrestaurang under semestern. Väljer du Wonderland kostar den motsvarande knappt 500 SEK/person. Med restaurangpaketet kan du för dubbla priset uppleva ytterligare fyra fantastiska restauranger! Tänk dig vad en bra trerätters middag i Göteborg, Stockholm eller annanstans kostar.

RCCL Wonderland
Wonderland ger dig en restaurangupplevelse utöver det vanliga lovar Nick Jobe.

Svenskarnas viktigaste mål och matsmaker
Nick Jobe säger med ett leende att de nordiska gästerna ofta är de som har högst krav avseende maten.
– Vi arbetar konstant med att utveckla och förbättra oss. Dagens första måltid är viktig för våra nordiska gäster. Vi ser till att det finns nordiska favoriter till frukost, speciellt i Central Park Café och Solarium Bistro. Här kan du alltid hitta mörkt bröd, müsli med ett stort urval av nötter och torkad frukt, lax och naturligtvis också naturell yoghurt, avslutar Nick Jobe.

Fler intervjuer med svenskar ombord
Isak jobbar på världens största kryssningsfartyg
 Den sjösjuka kapten Gustav Andersson
Mattias rekryterar svenska besättningsmän
Kryssningsbloggens reporter, Rosita

Breakfast, Solarium Bistro.
Kryssningsbloggens reporters favoritfrukostställe ombord – Solarium Bistro ingår i kryssningens pris!

2 reaktion på “Nick är restaurangansvarig till havs”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *