Dress code på kryssning

Hjälp! Vad ska jag ha på mig på kryssningen och vad innebär egentligen de olika klädkoderna? Lugn, du behöver inte ila iväg och shoppa. Men det finns några saker som är bra att tänka på när du packar.

virtual_balcony_dress_code_1000x700

Klädkoderna (dress code) ombord gäller framförallt om du planerar att äta i à la carte-huvudrestaurangen och/eller i specialrestaurangerna. Väljer du istället att äta i bufférestaurangen eller i någon av de mer informella restaurangerna och caféerna så behöver du inte ta hänsyn till klädkod. Men notera att, oavsett serveringsställe bör du undvika att ha linne och keps vid matservering inomhus. Det är inte tillåtet i någon middagsrestaurang att gå barfota, med badkläder eller flipp flopp-skor.

Dress code – klädkod ombord
Under kryssningen förekommer det tre olika begrepp för klädkod: Forma, Casual och Smart Casual. Här följer en beskrivning så att du lättare ska kunna packa resväskan.

Formal. Här klär du upp dig lite extra. Vid ”Formal Night” bär en del män kostym eller smoking, men det duger lika bra med en kavaj till ett par snygga byxor. Vill mannen i resesällskapet passa på att bära smoking en gång i sitt liv – men vill inte köpa det för ett enskilt tillfälle? Smoking kan hyras ombord! Kvinnor har med fördel en klänning, lång eller kortare sådan. Vid en 7-dagars kryssning så är det cirka 2 ”Formal Nights”.

Casual och Smart Casual. Vid frukost och lunch kan du gärna använda shorts och t-shirt och då är det även tillåtet med flip flopp-skor och sandaler. Majoriteten av kvällarna hänvisas det till dress code Casual eller Smart Casual. Dessa begrepp är egentligen väldigt lik varandra. Det du ska tänka på är att skippa slitna jeans och en t-shirt och välj hellre en fin byxa tillsammans med en skorta eller tröja.

Tänk på att restauranger med inomhusservering kan vara lite kyliga på grund av luftkonditioneringen. Packa gärna med en kofta eller tunn jacka i resväskan.

harmony_lansering_casual_dress_code_V3

Fyra av mina kollegor vid en Casual Night på Harmony of the Seas

Ett smart handbagage kickar igång semestern
Utöver den vanliga riktlinjen för packning i handbagage (det du absolut inte kan vara utan, t. ex mediciner, pass etc.) så bör du i handbagaget också ha plats för ett klädombyte samt badkläder. Eftersom du inte själv tar ditt större större bagage ombord på fartyget, så får du tillgång till detta först när fartyget har lämnat hamnen – vilket innebär några timmars väntetid. Packa med badkläder så att du kan börja njuta av semestern på en gång!

passport_dresscode_1000x700

Nu är du redo för att packa resväska och handbagage och se fram emot några härliga dagar till havs.

Skrivit av Rosita – Royal Caribbean

8 reaktion på “Dress code på kryssning”

 1. Kommer aldrig att ta en kryssning mer😡Tack Ticket på väla för det! Den resan som skulle bli en upplevelse för livet! Blev katastrof !

  1. Hej Anneli
   jag bodde nyligen på Nautilius a SIXTY Hotel och supergillade det. Checka upp det på webben och se om du kanske också tror att du gillar´t 🙂
   Ps, snart publiceras på Kryssningsbloggen ett blogginlägg om just Miami Beach. Håll utkik!

   Med vänliga hälsningar,
   Rosita

 2. Hej!
  Nybörjare…..
  Vi är två par som åker på kryssning med RC i maj. Vi har bokat med Ving. Vi behöver en lösning på att vi flyger inte hem för än 21.00 på kvällen. Vad kan man göra från det att man går iland till dess man ska flyga hem?
  När ska man vara av båten i FL?
  Vad ca. kostar transfer från flyg till hamn? Behöver man förboka sin transfer/taxi eller ’är det lätt att få tag på på flygplatsen?

  1. Hej Maria,
   så härligt att ni ska ut och kryssa med oss. Man lämnar fartyget senast ca kl. 09.30-10. I Fort Lauderdale finns massor att hitta på – shopping eller strandbesök kanske. På Kryssningsbloggen har vi skrivit ett blogginlägg om ”Miami Beach på en dag” http://blogg.royalcaribbean.se/miami-beach-pa-en-dag/
   Ang. transporter så är det lätt att få tag på i hamnen – där finns både taxi och airport shuttlebus. Här är en bra webbsida med info om hamnen, avstånd och transportpriser: https://www.whatsinport.com/Fort-Lauderdale-Port-Everglades.htm
   Varmt välkomna ombord!
   Med vänliga hälsningar,
   Rosita

 3. Hej!
  Vi är två par som åker för första gången men diskuterar detta med solstolar. Finns det något paket där man är garanterad solstol? Eller måste man slåss om de? Vi är oense om RC eller MSC ( som har en uppgradering) av just det på ett lugnare ställe på båten. Undrar också om wi-fi pris t.ex?
  Jag o min man har fastnat för Oasis o Harmony men är man två par så måste någon övertalas 😳 hoppas det inte blir vi.
  Hälsningar Bitte

 4. Hej Bitte,
  tack för din fråga. Oasis- och Harmony of the Seas är båda fantastiska kryssningsfartyg.

  På Royal Caribbeans fartyg kan du inte reservera en solstol. Men å andra sidan finns det ett stort härligt område med bubbelpooler och extra lyxiga solstolar som alla gäster över 16 år har tillgång till (du behöver alltså inte ”boka en uppgradering”) där det ”alltid” finns gott om plats. Man ska också ta i beaktning att Royal Caribbean har större utrymme /gäst ombord. Jämför gärna på respektive hemsida fartygets storlek och antal gäster ombord – så får du en uppfattning om detta.
  WiFi kostar ca 15$/enhet/dag. Royal Caribbean har en egen satellit varför uppkopplingen till havs motsvarar 4G i land och är den snabbaste internetuppkoppling till havs.

  Jag vill också slå ett slag för underhållningen ombord – den är expetionellt bra. Här får du t ex se fullskaliga Broadwaysshower med 25 manna ensamble och levande orkester – det ingår i priset! Dessutom imponerande shower på is och vatten.

  Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor.
  Med vänliga hälsningar, Rosita

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.